mgr Karolina Leontowicz – dietetyk

Jestem absolwentką dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie i SGGW w Warszawie.
Doświadczenie zawodowe zdobywałam poprzez pracę w poradniach dietetycznych – prowadzenie indywidualnych konsultacji dla osób dorosłych i dzieci, układanie jadłospisów dopasowanych do stanu zdrowia, alergii i nietolerancji pokarmowych, a także poziomu aktywności fizycznej. Stale poszerzam swoją wiedzę poprzez uczestnictwo w konferencjach naukowych oraz kursach, m.in. z zakresu psychodietetyki oraz żywienia w sporcie. Posiadam doświadczenie w edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży, które zdobyłam biorąc udział w projekcie naukowo-badawczym koordynowanym przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.

Dietetyka jest nie tylko moim zawodem, ale przede wszystkim pasją pogłębianą od wielu lat. Wierzę, że edukacja żywieniowa oraz idące za nią świadomość i wiedza, którą staram się przekazać moim pacjentom, mogą przyczynić się do trwałej zmiany nawyków żywieniowych. Jest to istotne nie tylko w przypadku poprawy wyglądu i samopoczucia, ale co najważniejsze polepszenia stanu zdrowia, profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych.

W swojej codziennej pracy spotykam się z całą gamą problemów żywieniowych – od chęci zgubienia kilku zbędnych kilogramów, aż po nieco poważniejsze, związane z problemami zdrowotnymi. Każdy pacjent bez względu na cel, z jakim do mnie przychodzi jest otoczony stałą opieką i nieustannie motywowany do zmiany dotychczasowego stylu życia i wytrwania w swoich postanowieniach.

Dietetyka – zakres usług:

  • Nauka prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Kontrola wagi: niedowaga, nadwaga, otyłość
  • Diety wegetariańskie i wegańskie
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Żywienie osób aktywnych fizycznie
  • Żywienie dzieci i młodzieży
  • Żywienie kobiet w ciąży i karmiących
  • Diety w schorzeniach:
    – cukrzyca typu 1 i 2
    – insulinooporność
    – choroby tarczycy
    – zespół policystycznych jajników
    – choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia lipidowe
    – choroby układu pokarmowego: biegunki/zaparcia, zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, choroba refluksowa, wrzody żołądka i dwunastnicy
    – choroby trzustki i wątroby
    – choroby nerek i układu moczowego
    – anemia
    – osteoporoza
    – niedobory witamin/składników mineralnych

Pierwsza wizyta (60 min):

  • Wywiad zdrowotny i żywieniowy
  • Pomiar masy i składu ciała metodą BIA (przeciwwskazania do badania: ciąża, padaczka, rozrusznik serca, metalowe implanty)
  • Określenie celu i czasu trwania kuracji
  • Wstępne wskazówki żywieniowe dla pacjenta

Na podstawie otrzymanych informacji dietetyk przygotuje indywidualny plan żywieniowy, dopasowany do zapotrzebowania kalorycznego, makro- i mikroskładników pokarmowych, stanu zdrowia, preferencji żywieniowych i stylu życia pacjenta.

Wizyta kontrolna (30 min):

  • Pomiar masy i składu ciała
  • Omówienie dotychczasowych efektów kuracji
  • Modyfikacja obecnej diety lub ustalenie nowego planu żywieniowego
  • Edukacja żywieniowa i motywowanie pacjenta do osiągnięcia zamierzonego celu

W trakcie trwania kuracji pacjent jest w stałym kontakcie mailowym lub/i telefonicznym z dietetykiem.
Informacje dodatkowe:
– tuż przed badaniem nie należy pić płynów oraz wskazane jest opróżnienie pęcherza
– 2-3 h przed wizytą można spożyć ostatni posiłek
– 12 h przed wizytą należy unikać intensywnego wysiłku fizycznego
– 24 h przed badaniem należy powstrzymać się od spożywania alkoholu

Na pierwszą wizytę wskazane jest przyniesienie aktualnych wyników badań.
Jeśli pacjent nie posiada aktualnych badań, dietetyk zleci ich wykonanie podczas wizyty.

Cennik:
I wizyta (60 min) – 120 zł
Jadłospis 1-tygodniowy – 100 zł
Jadłospis 2-tygodniowy – 180 zł
Wizyta kontrolna (30 min) – 70 zł